Pages

2020/01/31

Agroekologia tailerra Arrazola


Pasa den asteazkenean Arrazolako paraje ederretan elkartu ginen 15 berbalagun; durangarrak, berriztarrak, elorriarrak eta abadiƱarrak. Bertan dago Amillena taberna.Vanesak, Lurrek eta Josek egin ziguten harrera, eta hasieratik etxean legez sentitu ginen. 

Agroekologia kontzeptu zabala den arren, erraz azaldu eta ulertu genuen zertan datzan. Gure aiton-amonek egiten zutena, finean; sasoian sasoikoa eta gertukoa kontsumitu.

Vanesak mahai bete barazki ekarri zizkigun. Batzuk, ezagunak; eta, beste batzuk, ezezagunak: tipula, baratxuria, azalorea, aza, lonbarda, pach choi eta aza txikia, besteak beste. Izurtzatik eskuratzen dituzte barazkiak, mota guztietako barazkiak. Mozteko taulak eta labanak esku artean, barazkiak mozteari ekin genion. Moztu bitartean, agroekologia zerekin lotzen dugun hausnartu genuen: zero kilometro, ekologikoa, zero zabor, merkatu txikiak, transgenikorik ez, laborantza naturala... Erosketak egitean hartu beharreko erabaki politikoez ere jardun ginen. 

Barazkiak moztuta, sukaldean sartzeko unea heldu zen. Hiruko taldeetan elkartu, eta barazkiak wokean egiten hasi ginen. Bitartean, arroza jarri genuen egosten, Nafarroako arroza. 

Batzuk sukaldean, eta beste batzuk kanpoan barriketan. Herri desberdinetako berbalagunak elkartu ginen, eta lagun berriak egiteko ere balio izan zigun tailerrak. 

Bat-batean Vanesak afaria prest zegoela oihukatu zigun. Mahaia jarri eta agudo hartu genuen tokia, ordurako tripak orroka baitzebiltzan. Plater dotoreak, osasuntsuak eta zaporetsuak prestatu genituen. Jaten hasi, eta orduan, lehenengo isilunea mahaian.

Eskerrik asko Amillenako neskei. Asko ikasi eta disfrutatu genuen zuekin.



No comments: